Търсене
Онлайн в сайта
В момента има 32 посетителя в сайта
Актуални новини

Ваксините са изключително важни за Вашия домашен любимец

Ваксините са изключително важни за Вашия домашен любимец. Заболяванията срещу които се поставят са или нелечими, или много трудно лечими. Ваксината е най-ефикасния, а в някои случаи и единствения начин да го предпазим от тях. Дори от гледна точка на цената е много по-разумно да не спестим от ваксина, а от скъпо струващото лечение.

 

Ето и по-подробна информация за тях:

Ваксините са изключително важни за домашният Ви любимец, особенно когато е оше бебе. За да расте здраво и щастливо животно е необходимо да го предпазите от някои инфекциозни заболявания чрез поставяне на ваксина още от съвсем ранна възраст. Заболяванията, срещу които се поставят  ваксини са или нелечими или много трудно лечими. След раждането малките получават антитела от майка си, чрез коластрата, които представляват техния пасивен имунитет.Постепенно този имунитет отслабва и е необходимо да се стимулира организма на животното да изгради стабилен и продължителен имунитет срещу опасните за него болести.

Това са най- важните инфекциозни заболявания, срещу които е задължително да ваксинирате домашния си любимец:

При кучето:

Гана (Кучешка чума) - остро контагиозно вирусно заболяване, проявяващо се с група от симптоми, при които изпъкват на преден план треската, катарално възпаление на лигавиците( очни изтечения, диария ), кожни изриви и нервни признаци( депресия, некоординирани движения, неволна дефекация). Заразяването става по алиментарен( чрез храна )и аерогенен път.

Инфекциозен хепатит - вирусно заболяване,особенно опасно за малки кученца до 3 мес. възраст, при които завършва летално. Протича с високостепенна треска 41° С, болестни прояви в областта на гърлото( тонзилит ), едностранно или двустранно възпаление на очите, повръщане на стомашно съдържание заедно с жлъчка, дихателната и нервната системи. Болестта се предава от заразени животни чрез всички секрети и екскрети( фекалии, урина, слюнка и др. )

Парвовирусен гастроентерит (Парвовироза) - широко разпространено инфекциозно заболяване предимно при младите кучета. Проявява се с висока температура през първите 2-3 дни, повръщане, диария (примесена с кръв), болезненост на корема, развитие на миокардит.Заразяването става от болни животни чрез повърнатото съдържание и диаричните фекалии.

Параинфлуенца - засяга респираторния тракт

Лептоспироза - болест по различни бозайници, включително и човека, която при характерните си случаи протича след кратковременна треска при нормална или ниска температура с остра бъбречна недостатъчност, отслабване (анорексия), летаргия, депресия, повръщане, жълтеница, повишено отделяне на урина(полиурия), повишена жажда(полидипсия), жълтеница, огнищни некрози по кожата и червата. Лечението е трудно, а заразоизлъчвателството е дълго. Отделянето на лептоспирите става със секретите от лигавиците и основно с урината.инфекцията се предава по алиментарен път- вода замърсена с уринаили други заразени секрети.

Бяс- една от най- ужасяващите зоонози за човека. Това е остра контагиозна болест.Характеризира се с промени в поведението, нервна възбуда и паралитични явления. При кучето има три форми: буен, тих и атипично протичащ бяс.Най- често се среща буйния бяс.Основният начин за предаване на болестта са ухапването или директно замърсяване със слюнка. Клинично се наблюдава променливо поведение, сърбежи в областта на ухапването, извратен апетит, затруднения в гълтането и в последствие- слюнотечение,парализа на ларинкса и промяна на гласа. С напредване на болестта погледът изглежда изплашен, слабо е увиснала долната челюст, паралитични промени засягат дъвкателните и дихателните мускули.смъртта настъпва в следствие на задушаване.Лечение при кучето няма, а при човек се прилага противобесен серум и то в началото на заболяването. Профилактиката е само чрез ваксина за кучето.

 

При котката:

 

Котешки вирусен ринотрахеит- инфекциозно заболяване, което засяга лигавицата на горните дихателни пътища съпроводено е с треска и отпадналост. Възприемчиви за животни от всички възрасти, но най-чувствителни са младите. Вируса се отделя от болни котки чрез изтеченията от носа и устата. Клинично се наблюдава треска, отпадналост, липса на апетит, слузести изтечения от устата и носа, зачервяване и отичане на очите, носната лигавица и разязвяване на езика. Лечението е сложно и смъртността при младите е висока. Най- добра е имунопрофилактиката в ранна възраст.

Вирусна хрема (Калицивироза)- остра вирусна инфекция, протичаща с ринит, конюнктивит, стоматит, бронхопневмония с кашлица и задух, по езика и устата има мехурчета, които преминават в язви, остър артрит.

Панлевкопения (Чума по котките)- силно прилепчиво и протичащо с висока смъртност (60-90%) заболяване, което протича с повръщане, водниста диария, треска до 42°С, обилни гнойни изтечения от носа и устата, намалено количество на левкоцити в кръвта, аборти при бременни животни, мъртви раждания и мумификации.

Хламидиоза по котките- причинителите са по-малки от бактериите. Приличат на вирусите, тъй като се размножават вътреклетъчно и са енергиино зависими от тях, а се различават по това че са чувствителни към антибиотици. Мястото за развитие на агентите е конюнктивата, а начина на предаване е чрез пряк контакт от болни животни чрез заразения очен и носен секрет. Малките котенца се заразяват най-често по време на раждането от мукозата на родилния тракт, ретроградно през назолакрималния канал.Клинично се наблюдават изтечения от очите и спазъм на клепачите, конюнктивата е зачервена и отекла. Често заболяването възниква внезапно под действието на стресови фактори и при възрастни котки. Лечението приложено навреме е успешно с подходяща антибиотична терапия. Ваксинацията ги предпазва от заболяване или значително подтиска острата фаза на инфекцията.

 

Ваксината е най-ефикасния, а и в някои случаи и единствения начин за предпазване от тези инфекциозни заболявания. Дори от гледна точка на цената е  много по разумно да не пестим от ваксина, а от скъпоструващо лечение.Съществуват различни фирми за ветеринарни лекарства, които предлагат ваксини за кучета и котки - MERIAL, Intervet, VIRBAC, Fort Dodge, Pfizer и др. Основните схеми за ваксинаци са:

 

 

 

За кучета

 

1-ва ваксина - 45-50 дневна възраст

2-ра ваксина - 8-9 седмична възраст

3-та ваксина - 12 седмична възраст

 

За котки

 

1-ва ваксина - 7-8 седмична възраст

2-ра ваксина - 12 седмична възраст

 

 

Старайте се да спазвате възрастта,  за да се застъпва времето на придобития имунитет. Ако е пропусната някоя ваксина, схемата се променя. Ваксинират се само здрави животни.Отговорността за здравето на  любимецът Ви е изцяло Ваша - погрижете се !!!